Co vás napadá ...

Nalezený rukopis čtyřdílné knihy z roku 1954

8. 6. 2013 15:55
Rubrika: Společný svět

Nalezený rukopis čtyřdílné knihy z roku 1954

Začátkem března 2013 vyšla kniha "V samotách duše", jež je v mnoha ohledech unikátní, počínaje svým vznikem : probíral jsem věci po svých rodičích, kde kromě tatínkova deníku z vojny v 1.světové válce jsem nalezl krabici obsahující originál rukopisu (pečlivý strojopis) této knihy. Autorka – bezdětná vdova, příbuzná mé matky – svěřila rukopis mé rodině, když tenkrát po roce 1954 zřejmě nebylo vydání možné. Nyní vyšly všechny čtyři díly knihy v jenom svazku (380 stran).

Jaroslava Lukavská píše krásným poutavým slohem, text prokládá citáty nadčasových velikánů. Je to autobiografie vedená formou deníku od roku 1925 až do roku 1954. Všechny události knihy jsou nepochybně skutečné, jen jména pozměněná.

První díl nazvaný "Jabloňový květ" s podtitulem "Hledání" se odehrává od června 1925, kdy jí bylo 21 roků, do července 1926. Po několika málo stránkách popisu dojmů ze zaměstnání písařky na ministerstvu zahraničí se kniha stává hlubokou sondou do psychiky mladé ženy zmítané mezi platonickou opětovanou láskou k ženatému kolegovi a citem pro poctivý život.

Mezi zamilovanými dojde k rozchodu z (jejího) rozumu, s čímž se však žádný z nich nedokáže vyrovnat. Druhý díl nazvaný "Rozjímání" s podtitulem "Dopis" je psán již po rozchodu - nadále formou deníku od listopadu 1929 do srpna 1931 - ale je to v podstatě jediný milostný dopis, přičemž pisatelka se neopakuje, čtenáře nenudí ale naopak poutá k vžití se do jejích citů.

Po čase se jako 27-letá seznámí s mužem zcela jiného typu, po delší známosti se vezmou, ale jejich manželství je podivné, neuvěřitelně nenaplněné. Třetí díl deníku (od října 1931 do dubna 1933) se jmenuje "Věže chrámu Opravdovosti". Všemi díly prostupují románové osudy lidí z autorčina okolí.

Teprve po šesti letech manželství a po manželově sebevraždě se dozvídá a zjišťuje, s jakým podivínem spojila svůj život. Ve čtvrtém dílu nazvaném "Večerní zamyšlení" sledujeme osudy v období od roku 1937 do roku 1954 (jejího věku 33 až 50 let). Čtvrtý díl je zároveň úžasnou reportáží ze situace po Masarykově smrti, z počátků a průběhu okupace Československa jak se lidé ze Sudet hrnou do Prahy, z válečných strastí národa až po květnové povstání 1945, jak události probíhaly v centru Prahy (pracovala v té době na Václavském náměstí), popisuje odchod německých vojsk přímo pod okny jejího bytu v Praze, s citací novin a rozhlasu, popisuje počátek padesátých let - to vše s takovou objektivitou, jak se to jeví nám s odstupem dalších 60 roků.

Kniha určitě nebyla dosud vydána, je to v mnoha ohledech unikát. Najdete ji na pultech knihkupectví za 350 Kč.

                                                                                      Jindřich Jan Šachl

Zobrazeno 674×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio